Лабораторні послуги

Спектр робіт, що виконує лабораторія

Проводиться відповідно до вимог нормативних документів, що гарантують репрезентативність та збереження властивостей матеріалу. Використовуються стерильні інструменти, спеціальні контейнери. При транспортування дотримуються вимоги пакування та відповідний температурний режим.

Дають можливість швидко виявляти ДНК генетично модифікованих організмів (ГМО) та визначати видову приналежність зразків за допомогою сучасного методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Дослідження спрямовані на виявлення та ідентифікацію патогенних та санітарно-показових мікроорганізмів, збудників інфекційних хвороб бактеріологічної етіології. Застосовуються сучасні методи діагностики, автоматизовані системи та тестування на чутливість до антибактеріальних препаратів.

Виконуються для діагностики вірусних інфекцій у тварин та птиці та виявляти ДНК/РНК збудників. Використовуються сучасні високоточні методи: полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)  імуноферментний та інші імунологічні методи для швидкого і точного визначення збудників.

Спрямовані на виявлення антитіл в сироватці крові тварин. Застосовуються серологічні методи: реакція аглютинації з роз-бенгал антигеном; реакція аглютинації; реакція зв’язування комплементу; реакція тривалого зв’язування комплементу; реакція імунодифузії; імуноферментний метод; реакція мікроаглютинації та лізису.

Проведення розтину для виявлення комплексу патолого-анатомічних змін. Для виявлення патологічного пріону на губчастоподібну енцефалопатію ВРХ використовуються методи імуноферментного аналізу (ІФА) та ферментативної імуноадсорбції (ФІА), гістологічний метод спрямований на виявлення наявності біомаркеру тетрацикліну в зразках зубів і кісток диких м’ясоїдниї тварин після проведеної пероральної імунізації проти сказу.

Спрямовані на виявлення збудників паразитарних захворювань та їх стадії розвитку у біоматеріалах. Дослідження проводяться за допомогою мікроскопії.

Виконуються для оцінки радіаційної безпеки харчових  продуктів та кормів. Дослідження проводяться з використанням спектрометрії.

Спрямовані на виявлення токсичних речовин, пестицидів та важких металів. Використовуються:

  • Метод рідинної хроматографії (ВЕРХ) – Афлатоксини В1, М1, Дезоксиніваленол (вомітоксин), Зеараленон
  • Метод імуноферментного аналізу – Залишкова кількість хлорамфеніколу, Дезоксиніваленол (вомітоксин), Т-2 токсин, Зеараленон, Охратоксин А
  • Метод атомно-абсорбційної спектрометрії. Холодна пара – Ртуть
  • Колориметричний метод – Миш’як (арсен)
  • Метод атомно-емісійної спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою – Макро-, мікроелементи (алюміній, арсен, кадмій, кальцій, хром, кобальт, мідь, залізо, свинець, магній, марганець, молібден, нікель, фосфор, калій, селен, кремній, натрій, цинк, олово)
  • Метод газової хроматографії (ГХ) – Хлорорганічні пестициди, фосфорорганічні пестициди, синтетичні піретроїди, поліхлорованібіфеніли. Тригліцеридний склад молочного жиру, жирнокислотний склад молочного жиру (транс-ізомери жирних кислот)
  • Фізико-хімічні методи – Білок (небілковий азот), Жир, рН, Кислотність, Нітрати, Нітрити, Точка замерзання, Пероксидаза, Реакція з міді сульфатом, Реакція з формаліном …

Проводиться з метою контролю безпеки та якості продукції тваринного і рослинного походження. Використовуються експрес-методи діагностики, мікроскопічні та фізико-хімічні дослідження.

Види зразків, що випробовує (досліджує) лабораторія
  • Молоко і молочні вироби
  • М’ясо та вироби з м’яса (в тому числі напівфабрикати, субпродукти, жири тваринні, консерви, ковбаси)
  • Риба, рибопродукти, морепродукти, нерибні об’єкти промислу та продукти їх переробки
  • Яйця та яйцепродукти (в т. ч. меланж)
  • Мед та продукти бджільництва (в т.ч пилок квітковий, обніжжя, прополіс, отрута-сирець бджолиний)
  • Овочі і фрукти та продукти їх переробки
  • Олії та жири, продукти їх переробки (в т.ч. маргарин, серед, майонез, соуси на основі рослинних жирів, макухи та інші тверді відходи й залишки олії і рослинних жирів)
  • Продукція борошномельно – круп’яної промисловості, крохмалі та крохмалепродукти (борошно зернових і овочевих культур; крупи; висівки; крохмалі)
  • Цукор та цукрові кондитерські вироби. Какао-боби, какао- продукти, шоколад. Кондитерські вироби. Хлібобулочні вироби. Чай і кава оброблені. Спеції і прянощі, сіль, перець. Оцет, соуси, приправи. Супи та бульйони, суміші для їх приготування. Дріжджі (активні чи неактивні); мікроорганізми одноклітинні, інші, мертві; порошки пекарські готові. Набори продуктові, напівфабрикати та готові страви (в т.ч. продукти загального харчування)
  • Культури зернові, кормові, технічні та продукти їх переробки (Корми готові для тварин. Концентровані корми. Корми для непродуктивних тварин. Макуха, шрот, дріжджі кормові. Грубі, соковиті корми, корнеплоди)
  • Премікси, мінеральні добавки, вітамінні препарати
  • Культури лікарські
  • Вовна, пір’я, шкіра та ін.
  • Желатин і його похідні, зокрема молочні альбуміни
  • Біологічно-активні добавки (БАД)
  • Дезінфікуючі розчини
  • Тютюн та вироби тютюнові
  • Вода питна та непитна (поверхнева)
  • Напої безалкогольнв, соки, концентрати
  • Патологічний та біологічний матеріал, залози, внутрішні органи тварин та птиці
  • Змиви
  • Повітря робочої зони виробничих приміщень та атмосферне повітря
  • Грунти
  • Поживні середовища
  • Культури мікоорганізмів

Інформацію про те, на які саме показники проводяться випробування матеріалу, можна знайти у Сфері акредитації лабораторії на сторінці Компетентність