Вплив транс-ізомерів жирних кислот

На сьогоднішній день є актуальною проблема впливу транс-ізомерів жирних кислот, що містяться в харчових продуктах.

Транс-жири — різновид ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст транс-ізомерів жирних кислот .

Транс-ізомери з’являються як внаслідок природних процесів (виробляються бактеріями в шлунку жуйних тварин), так і під час процесу гідрогенізації. Гідрогенізації піддають поліненасичені жирні кислоти.  При використанні транс-жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Існують застереження Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), що підвищений вміст транс-жирів може підвищувати ризик виникнення серцево- судинних захворювань. Тому вміст трас-ізомерів жирних кислот в продуктах харчування в країнах Європейського союзу обмежується.

В зв’язку з цим, Регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби в Полтавській області розширює сферу акредитації на  вміст трансжирних кислот у харчових продуктах методом газової хроматографії. Для цих цілей лабораторією було придбано газовий хроматограф Trace 1310 фірми Thermo з полум’яно – іонізаційним детектором та проведено навчання спеціалістів.